Ongrijpbare aantrekkingskracht: Waarom het onbekende jou roept

Als je net zo van reizen houdt als ik, dan zal je herkennen dat de wereld jou roept om haar steeds verder te verkennen! En je hebt vast ook weleens het gevoel gehad dat je ergens gewoon naartoe moest, zonder dat je duidelijk kon aangeven waarom .... Let wel: ik heb het nu niet over de liefde voor het reizen zélf, maar over die ongrijpbare, onweerstaanbare aantrekkingskracht dat een onbekend deel van de wereld kan uitoefenen op ons als reiziger! Dat is het onderwerp van deze blog. Want hoe kun je eigenlijk verlangen naar iets wat je helemaal niet kent? Naar (specifieke) plekken waar je zelf nog nooit geweest bent? En waarom voel je je zo sterk aangetrokken tot bepaalde landen - en tot andere juist weer helemaal niet??

 

Je ergens thuis voelen

Bij reizen komt een heel spectrum aan gevoelens kijken, zowel positief als negatief. Reizen is immers zeker niet alleen maar leuk en makkelijk! Een van de meest onbestemde van die gevoelens is je thuis voelen op een bepaalde plek .... iets wat ook weleens beschreven wordt als ergens goed kunnen aarden. Maar wat nu maakt dat dit bewuste gevoel optreedt (of niet), is vaak heel lastig te pinpointen. Soms kan alles op papier perfect zijn, maar voel je het (er) gewoon niet. Of andersom. En net als in de liefde weet je soms ook gelijk: DIT IS HET! :-) Toen ik voor het eerst voet op Valenciaanse bodem zette bijvoorbeeld, kwam er iets over me heen waardoor ik heel sterk voelde: ´Ik ben thuis´.... Terwijl ik er nog nooit eerder geweest was en dat dus eigenlijk niet kón weten. Bijzonder toch?

 

 

Een voorliefde hebben

Deze bijzondere vorm van aantrekkingskracht manifesteert zich ook in de voorkeur die je als reiziger vaak hebt voor een continent, voor bepaalde regio´s of specifieke landen. Dat herken je vast ook wel! Ik heb zelf bijvoorbeeld altijd een sterke ´voor-liefde´ gehad voor Azië. En ik voel me gezegend dat ik het grootste deel van dat continent heb mogen bereizen (al is het eigenlijk ondoenlijk om over Azië in zijn geheel te spreken, want het is zo’n divers gebied!). Hoe dat komt? Tja, het boeddhisme en de aanblik van al die mooie tempels heeft er ongetwijfeld iets mee te maken gehad. Net als het heerlijke eten overal. En dan die idyllische eilanden met hun witte stranden (zucht!!) ....

 

Wat resoneert er met jou?

Natuurlijk is er nog veel meer wat Azië tot een van mijn favoriete continenten maakt. Bovendien is er meer voorbij de oppervlakte. Want of het (je) nu gaat om de lokale cultuur, de manier van leven en/of geloven, de bevolking, de sights, de natuur, de taal of de keuken: deze aansprekende elementen resoneren uiteindelijk met iets IN JOU. Het zegt iets over wie jij bent als mens en wat belangrijk voor jou is. Dat dit proces zich op onbewust niveau voltrekt is wat het zo ongrijpbaar maakt - en dús interessant!

 

De rol van je innerlijke leiding

Intuïtief weet je al wel wat bij jou past. Wat goed voor je is en wat niet. Vooraf bedoel ik dus hè. De jungle bijvoorbeeld is niet  mijn ding, heb ik meermaals ervaren. Het trok me ook nooit. Véél te heet en vochtig! En dan al die beestjes .... brrrr!! Ik voel me er gewoon niet lekker (in). De woestijn daarentegen heb ik altijd betoverend gevonden. En daar heb ik ook hele bijzondere herinneringen aan.
Ik wil hiermee overigens niet zeggen dat je met deze wetenschap de deur dicht moet doen voor bepaalde gebieden en/of ervaringen. Het kan juist heel verrijkend - en verrassend! -  zijn om iets te gaan doen buiten  je comfortzone. Oók op reisgebied. Iets waar je niet direct aan zou denken. Of misschien zelfs iets waar je je twijfels over hebt. Maar goed, I digress ;-) 

Ik noemde het net al even: jouw innerlijke leiding weet wat het beste is voor jou. Altijd. Dit is je diepere weten. Je innerlijke kompas wat de (juiste) weg wijst. Niet alleen op reis, maar ook in dit leven zelf. Logisch dus dat je ook geleid wordt als het aankomt op het kiezen van een nieuwe (reis)bestemming!

 

 

Waarom het (aan) je trekt

Soms heeft zo´n ‘pull’ te maken met het vinden van de juiste plek voor jezelf. Als in: de plek op deze aardbol waar jij echt helemaal in je element bent. Waar je misschien zelfs wel naartoe zou willen verhuizen. Omdat je diep van binnen weet dat je er heel gelukkig gaat worden! 
Of de bestemming in kwestie vormt het ideale oplaadstation, in die zin dat het jou precies gaat geven wat je nu nodig hebt. Zoals mijn fysio zegt: ´Ik moet gewoon eens in de zoveel tijd een luipaard zien, dan kan ik er weer tegenaan!´
Het kan ook zijn dat je ergens iets belangrijks te doen hebt. Iets wat raakt aan een (grote) droom die je koestert. Of aan een sense of purpose .... waarbij je voelt dat je iets moet doen, zonder dat je kan overzien hoe, wat en waarom precies. Of dat je precies dáár moet zijn om bepaalde dingen te ervaren en belangrijke levenslessen op te kunnen doen. Omdat de condities er optimaal (voor) zijn.
Als we nog een laagje dieper gaan kunnen ervaringen uit vorige levens zelfs een rol spelen bij de aantrekkingskracht die je voelt. Alsof een deel van de herinneringen en energie van toen (onbewust) nog doorwerken in jouw systeem. Je ziet bijvoorbeeld weleens mensen die zich volledig identificeren met, laten we zeggen, een Noord-Amerikaanse indianenstam. En ook zo gaan leven, maar dan hier in NL. Vind ik altijd heel interessant! Alsof er in dat verband nog het een en ander uit te werken is in dit leven. Of te helen.

Wat het ook is wat jou aantrekt, het leven geeft in ieder geval niet zomaar al haar geheimen prijs - net zomin als die mysterieuze bestemmingen die we zo graag willen aandoen! En gelukkig maar! Want welke plek zou er dan nog zijn voor ontdekking en pure verwondering?

 

Gepubliceerd op: 20 december 2023 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English