Ben jij authentiek, of pas je je nog teveel aan?

De wereld vertelt je vrijwel continu wie je moet zijn, wat je moet denken en wat je moet doen. Op subtiele en minder subtiele manieren. Er gaat (ongemerkt) ontzettend veel druk uit van het collectief en geldende normen om je vooral aan te passen. Om ´normaal´ te doen, zullen we maar zeggen ....

Maar hoe zou het zijn als de buitenwereld minder grip op je zou hebben? Als jij jezelf  leidend zou maken? Als je van binnen naar buiten zou leven, in plaats van van buiten naar binnen? Dan kom je al snel uit bij het begrip ´authenticiteit´.

Een van de dingen die authenticiteit zo interessant maakt, is dat het mega-krachtig is! Krachtiger dan liefde zelfs nog. Imagine ....!! Maar wat is het nu eigenlijk precies? Authenticiteit heeft te maken met echtheid, met een bepaalde oorspronkelijkheid. Maar ook met trouw zijn aan jezelf. Ik zie er verschillende lagen in:

 

Helemaal jezelf (durven) zijn

Er wordt weleens gezegd dat mensen je óf geweldig vinden, óf niets van je willen weten als je authentiek bent - er zit niet zoveel tussen. Of het zo zwart-wit is betwijfel ik, maar een ding is wat mij betreft zeker waar: als allemansvriend scoor je geen hoge punten op de authenticiteitsladder. You just can´t be everyone´s cup of tea .... en dat hoeft gelukkig ook helemaal niet!

Als je authentiek bent, handel je in lijn met je essentie. Met jouw eigenheid. Hoe ´echt´ ben jij eigenlijk in je gedragingen en uitlatingen, door de bank genomen? Durf jij jezelf te laten zien zoals je wérkelijk bent, of bedien je je nog van de nodige maskers? Want jezelf zijn lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar dat is het beslist niet! We dragen allemaal maskers. Daarmee presenteren we een algemeen geaccepteerde versie van wie we zijn aan de buitenwereld. Niet de echte versie van onszelf dus, maar een aangepaste .... al zou je het ook een (zelf) gecensureerde versie kunnen noemen.

 

 

Vanaf jonge leeftijd leren we al om ons aan te passen. Zo stellen we liefde en goedkeuring zeker. We leren dat bepaald gedrag (sociaal) wenselijker is --> dat wil zeggen: aangenamer voor de mensen om jou heen. En we willen nu eenmaal graag ´voldoen´. In deze blog ga ik verder in op wat hier allemaal bij komt kijken.

Het is niet fijn om afgerekend te worden op jouw eigen-heid. Soms kan dat zelfs heel pijnlijk zijn .... Als je vaker de boodschap hebt gekregen dat iets niet OK was, dat iets van jou er niet mocht zijn of dat je iets moest veranderen aan jezelf - meestal datgene wat jou nu juist onderscheidde van anderen! - dan heb je jezelf aanpassen misschien wel tot een hele kunst verheven.

Het probleem is uiteindelijk dat je, door je teveel aan te passen, bij jezelf weggaat. Dat gaat gegarandeerd wringen. Uiteindelijk kun je jezelf namelijk niet verloochenen .... Vroeg of laat zul je daar dan ook in vastlopen. Dan word je uitgedaagd om oude (gedrags)patronen af te leggen en nieuwe keuzes te maken voor jezelf. Keuzes die weerspiegelen wie jij wérkelijk bent!

 

Welk hoger doel zou er kunnen zijn dan te leven zoals je werkelijk bent? 

(John Greven)

 

Als het op authenticiteit aankomt is de vraag niet zozeer of je jezelf kán zijn in verschillende situaties, maar vooral of je dat ook echt mág van jezelf .... Want authentiek durven zijn impliceert een bepaalde mate van zelfacceptatie. Van jezelf accepteren zoals je bent. Met al je mooie en minder mooie kanten. Zolang je dat nog niet hebt geleerd, zul je jezelf anders voordoen dan je bent. ´Beter´, denk je misschien .... Maar de beste versie van jou is toch echt de echte  versie! Hier is een basis van zelfliefde voor nodig. Van jezelf kunnen zien voor wie je bent en dat op (de juiste) waarde schatten. Als je daar eenmaal bent, kan een ander je ook niet meer raken in je ´flaws´!

 

Afleggen wat niet van jou is, maar wat je wel bij je draagt

Iedereen zeult - vaak zonder het te weten - rond met bagage die niet van henzelf is. Jij (en ik) dus ook .... Ik doel op bepaalde programmeringen en conditioneringen die niet van oorsprong bij jou horen, maar die in je systeem zijn geslopen. Welke stukken dat zijn en hoe je daaraan komt? Hier vertel ik je er meer over!

Als je authentiek wil zijn, zul je je - logischerwijze - moeten ontdoen van dat wat niet-authentiek is. Van de lagen die rondom jouw eigen kern zijn komen te zitten. Ook dat leg ik uit in bovenstaand blog. I’m not gonna lie: dit vereist wel het nodige innerlijke werk! Zo zul je je bijvoorbeeld los moeten maken van oude, overgeleverde, ingeprente patronen in je denken, voelen en doen. Anders blijf je onbewust vanuit diezelfde patronen handelen. Gelukkig is het echt heel goed mogelijk om dit soort dingen te doorbreken .... Daar ben ik zelf niet alleen het levende bewijs van, ik heb er door de jaren heen ook vele klanten mee geholpen!

 

Eigen-wijsheid aan de dag leggen

Ik hoor mensen vaker zeggen dat ze graag inspiratie opdoen bij anderen. Snap ik. Ik hoop jou natuurlijk ook te inspireren op dit platform! Toch zit er ook een andere kant aan. Het lijntje tussen je laten inspireren en je laten leiden (door wat anderen doen) is namelijk flinterdun. 
We hebben (te) snel de neiging om naar buiten te kijken voor een oplossing, in plaats van onszelf  te raadplegen. Ons Zelf, waarin alle antwoorden besloten liggen .... Het internet - en met name social media - werken enorm afleidend en je wordt er hoe dan ook door beïnvloed, dat gaat volautomatisch. Bovendien wekt al die content de indruk dat je van alles moet. Wat niet zo is. Laat je dus niet gek maken en laat je ook niet teveel afleiden van jouw eigen pad!

 

 

De meeste mensen doen wat de meeste mensen doen. Maar zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt ben ik graag een beetje eigen-wijs ;-) En ik wil jou aanmoedigen om ook wat meer eigen-wijsheid aan de dag te leggen! Hoe je dat doet? Nou, bijvoorbeeld door niet zomaar iets aan of over te nemen. Ook al hoor je het vaker. Door bewust een meetlat te leggen naast datgene wat je waarneemt, hoort, leest e.d. Waarbij je jezelf steeds weer de vraag stelt: Klopt dit? Is dit (ook) waar voor mij? Wat resoneert er en wat niet? Zo ontdek je steeds meer wat jouw eigen waarheid en wijsheid is. Die komt voort vanuit jouw ziel. Dat is je innerlijke kompas.

Soms is het nodig om alle herrie en ruis uit de buitenwereld bewust een tijdje te laten verstommen, zodat je jouw eigen stem goed kunt horen en zuiver kan voelen wat wel of niet aangewezen is. Begin 2023 liep ik vast in mijn eigen bedrijf, nota bene terwijl ik middenin een traject met een business-coach zat. Ik wist het allemaal even niet meer .... behalve dan dat ik heel sterk voelde dat ik niet gelukkig meer was met mijn bedrijf en het echt anders moest! Maar hoe? Ik had werkelijk géén idee! Daarop besloot ik al mijn werkzaamheden te stoppen, net als het traject met mijn coach. Ik nam een lange pauze van social media - die nu nog altijd voortduurt - en ging op reis. Zo kon ik in alle rust en ruimte de boel opnieuw gaan uitvinden en ‘re-alignen’. Dat bleek echt een gouden zet! 

Als we het toch over authenticiteit hebben: in deze periode ontdekte ik dat ik me stiekem nog wat teveel aanpaste op werkgebied. Aan mijn klanten, maar ook aan hoe ik dacht dat ik mijn bedrijf moest inrichten. Inmiddels doe ik echt alleen nog maar wat ik zelf het liefste wil - of dat business-wise nu heel logisch, strategisch en navolgbaar is of niet. Ik volg gewoon mijn eigen afstemming - en dat voelt heerlijk! Daarbij heeft mijn bedrijf nog nooit zo goed bij me gepast als nu :-)

 

Je eigen weg gaan

Het valt niet altijd mee: als enige linksaf slaan terwijl de rest rechtsaf gaat. Het is mij al zo vaak overkomen .... Niet omdat ik per definitie nu zo graag tegen de stroom inga. Dat is soms namelijk best vermoeiend. En het kan ook weleens een beetje ´eenzaam´ voelen, alsof je alleen staat (wat natuurlijk niet werkelijk zo is). Waarom zou je daar dan voor kiezen, kun je je afvragen? Omdat het wat mij betreft de énige keuze is om te maken op zo´n moment. Omdat ik niet anders kan en wil dan naar mijn eigen waarheid te luisteren. Het is juist een kracht als je anders denkt (en durft) dan anderen! Plus ik noemde het al in het eerste deel van deze blog: als je niet  trouw bent aan jezelf betaal je daar altijd een prijs voor ....

Hoe is dat voor jou, lieve lezer? Durf jij voor jezelf te gaan staan en echt jouw eigen weg te gaan, óók als die afwijkt van (die van) de massa? --> check voor extra tips op dit gebied vooral ook even deze blog!

Samenvattend is er eigenlijk maar een conclusie mogelijk: het is juist  de bedoeling dat jij authentiek jezelf  bent! En vooral NIET iemand anders. Je wil toch zeker ook je eigen leven kunnen leiden - en niet dat wat een ander voor jou heeft bedacht??

 

Gepubliceerd op: 25 februari 2024 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English