Het belang van je purpose (kennen)

Wat is dat eigenlijk, een ´purpose´?

Als het over purpose gaat is er niet echt een goede Nederlandse vertaling die de lading van dit mooie woord dekt, daarom wordt meestal de Engelse term gebruikt - wat ik dus ook doe. Het dichtste bij komt iets als levensmissie of zielsmissie. Ik zie purpose als iets wat (nog) groter en veelomvattender is dan iemand´s individuele purpose, maar over deze laatste gaat nu dit blog. Want we dragen allemaal een purpose met ons mee, vaak zonder het te weten .... Terwijl purpose nu juist hetgeen is wat zin en betekenis geeft aan het leven! Jouw persoonlijke purpose verwijst naar wat jij in dit leven op aarde wil manifesteren. Je ziel heeft daar al voor jouw geboorte voor gekozen. De vervulling van die specifieke purpose is nu, hier, aan jou. 

Iemand’s purpose houdt altijd verband met het grotere geheel en heeft ook een element van dienstbaarheid in zich: het is iets waarmee je anderen verder helpt, naast jezelf. In hoeverre ben jij je (al) bewust van je eigen purpose? Wat kom jij, als uniek mens, hier doen? Hoe wil jij graag waarde toevoegen aan de wereld? Waar doe jij het uiteindelijk allemaal voor?

 

De ziel vergeet niet

Hoewel jouw purpose zich dus in jou bevindt, is de kans groot dat je er niet (goed) meer mee in contact staat, zoals dat bij kinderen soms nog wel het geval is. Zoals we gedurende het leven gaandeweg het contact verliezen met onze ware aard, onze essentie, zo gaat dat ook met onze purpose: die raakt versluierd. Niet weten waarom je hier bent gekomen, wat jouw unieke bijdrage is en wat je wilt neerzetten in de wereld betekent een verlies van wezenlijk perspectief. En dat kan grote gevolgen hebben: van verwarring, knagende onvrede, onrust en een gebrek aan geluk of voldoening, tot ernstige mentale en fysieke gezondheidsklachten (zoals een burnout). Helaas is dit de dagelijkse realiteit van steeds meer mensen. Gelukkig vergeet onze ziel nooit waarvoor we hier gekomen zijn!

 

Je purpose als kompas

Het (her)ontdekken van je purpose is iets van onschatbare waarde. Zonder kennis van jouw dieper gelegen purpose is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om een goede koers uit te zetten voor jezelf en de juiste afslagen te nemen. In beweging komen is dan ook vaak lastig, merk ik aan mijn klanten. Want waar wil je nu eigenlijk heen? Maar is je purpose eenmaal helder voor je, dan fungeert die als een kompas waarop je steeds je koers en keuzes kunt afstemmen. Daarbij is het dan wel de kunst om vooral die dingen te doen die je purpose ondersteunen en niet te kiezen voor de ‘veilige’ weg ....

 

Je missie is een kompas wat altijd de juiste richting aanwijst

 

Jouw beste leven

Als je leven niet in overeenstemming is met je purpose - omdat je die (nog) niet kent of omdat je bepaalde obstakels ondervindt op je pad - ontstaat er altijd ergens een energielek. Terwijl als je je purpose daadwerkelijk gaat vervullen en jouw licht laat schijnen, er juist veel energie vrijkomt en jij helemaal in je kracht komt te staan! Jouw beste leven is ook het leven wat perfect bij jou én je purpose past. 
Al met al is het dus van groot belang dat jij daadwerkelijk gaat doen waarvoor je hier gekomen bent. Dat betekent jouw eigen plek innemen, zoals jij alleen dat kan .... Door met (je) purpose te leven ben je trouw aan jezelf, maar ook aan het leven wat je gekregen hebt. En als jij die purpose eenmaal gaat vervullen, zul je merken dat het universum je daarbij gunstig gezind is! Alles wat je nodig hebt - in de vorm van mensen, materiële zaken en dergelijke - zal naar je toe gaan komen. Puzzelstukjes vallen ineens op hun plek, het gaat stromen, sprankelen en je gaat allerlei kansen en mogelijkheden zien die je anders misschien over het hoofd zou hebben gezien.

 

Obstakels en uitdagingen

Je overgeven aan je purpose en daarmee aan het leven zelf, betekent ook dat je niet meer zo hoeft te ploeteren of ergens tegenin te werken. In plaats daarvan kun je je laten meevoeren op de natuurlijke en tegelijkertijd magische stroom van het leven. Zo is het ook bedoeld. Wie wil dat nou niet? :-)
Al betekent dit natuurlijk niet dat je reis altijd moeiteloos en ongehinderd zal verlopen. Je zult onderweg ook obstakels gaan tegenkomen, die je soms behoorlijk kunnen uitdagen. Je purpose gaan leven vereist sowieso een flinke dosis moed en zelfvertrouwen. Het kan echt heel spannend zijn om eindelijk datgene te gaan doen wat je ten diepste wil doen! Dat weet ik ook uit eigen ervaring. Maar er is ook weinig, of misschien wel niets, wat meer loont ....

 

Ben jij nieuwsgierig naar jouw eigen purpose? En zou je die graag willen ont-dekken? Dan is mijn e-boek zeker iets voor jou!

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op: 29 september 2017 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English