De manifestatie mythe: waarom je niet alles krijgt wat je wil

Let´s keep it real!

Weet je nog, toen ´The Secret´ uitkwam, wat voor hype dat destijds creëerde? Tegenwoordig kom je het woord ´manifesteren´ overal tegen en hebben de meeste mensen weleens gehoord van de Wet van Aantrekking. Manifesteren is populair. Erg populair. En big business.

Op zichzelf beschouwd zijn deze principes van creatie superkrachtig, zuiver, tijdloos en universeel. Maar er zit ook iets gevaarlijks in dat hele manifestatie-gebeuren. Als het gretig aftrek vindt bij nog gretiger ego´s bijvoorbeeld. Alsof het Universum één groot bestelmenu is, met flitsbezorging!
Ook wordt het manifestatie-proces zelf in de regel teveel gesimplificeerd. Want dat is natuurlijk aantrekkelijk! Niet alleen voor degenen die het afnemen (bij coaches bijvoorbeeld), maar daarmee óók voor business doeleinden: ´Hier is het geluk of het grote geld, dit is wat je moet doen om dat te verkrijgen en dan zal jouw leven net zo ideaal zijn als dat van mij!´. Maar zoals wel vaker het geval is, is het in werkelijkheid toch allemaal nét iets complexer dan wordt voorgesteld .... Er komt veel meer kijken bij creatie en manifestatie, zeker als het gaat over de grote dingen in het leven. Alleen wordt dat er vaak niet bij verteld. En dat grenst aan misleiding. 
Een ander schadelijk effect van de manifestatie-bubbel is dat het gevoelens van frustratie, teleurstelling en vooral ook van persoonlijk falen of tekortschieten in de hand werkt: waarom lukt het hén wel en mij niet?? Wat doe ik niet goed? Wees gerust: het ligt NIET aan jou! Ik schets hier graag het échte plaatje voor je:

 

Er zijn grenzen - en toch ook weer niet

Een belangrijk uitgangspunt in deze - wat ik zelf ook deel - is dat we allemaal onze eigen realiteit creëren, in samenspraak met een onzichtbaar veld van oneindige (tot dan toe ongemanifesteerde) potentie. Het speelveld zélf is grenzeloos - en in wezen is dan ook alles mogelijk! Let wel: de nadruk ligt op ´in wezen´.... In de praktijk, dat wil zeggen in onze fysieke realiteit, is het namelijk een iets ander verhaal. Want in tegenstelling tot wat al die social media goeroes je willen doen geloven, kun je niet zomaar alles manifesteren wat je wil (of wat je denkt te willen). Punt. Als dat zo was dan hadden we ondertussen allemaal wel ons droomleven gerealiseerd, toch? En we kunnen het er vast over eens zijn dat dat voor de meeste mensen echt nog geen realiteit is ...! Er zitten dus bepaalde grenzen aan wat jij als persoon  kan scheppen of aantrekken, simpelweg vanwege het feit dat je een mens bent die nu eenmaal in en met bepaalde beperkingen leeft hier op aarde, in een 3D-wereld (daar kom ik zo nog op terug). Waarbij het tegelijkertijd heel belangrijk is om je te realiseren dat die grenzen óók weer kunnen opschuiven ....

 

Er zitten (onzichtbare) dingen tussen

Je richten op dat wat je graag wil hebben, ervaren, bereiken etc. is belangrijk. Het is alleen bepaald niet voldoende. Het is óók nodig om op te lossen wat ertussen zit. Minstens zo nodig, zou ik zeggen. Er zijn namelijk bepaalde dynamieken werkzaam die de boel blokkeren en de manifestatie van jouw verlangen(s) kunnen verhinderen. In deze blog leg ik daar iets meer over uit. Dit is de andere kant van het verhaal, waar veel te weinig over wordt gerept. Terwijl je toch echt een zeker meesterschap zult moeten verwerven over je eigen energie, mind en ego – als jij tenminste die krachtige creator wil zijn die zijn/haar droomleven leeft!

 

 

Wilskracht vs. Zielskracht

Op wilskracht kun je weliswaar ver komen, maar het is en blijft een ´force of ego´. Jouw ware natuur, de ziel die je in essentie bent, kan een andere agenda hebben. En als jouw ziel het niet wil - of het niet op die manier  wil - dan zal het niet gaan gebeuren. Dat is nu de ´force of nature´! Of het lukt uiteindelijk toch op wilskracht, maar dan zal het je onderweg altijd het nodige hebben gekost: aan relaties, je gezondheid, vrijheid, plezier, energie, of wat dan ook. Dat is de weg van opoffering en ook dát is niet de bedoeling. 
Daar komt nog eens bij dat je ego de boel ook héél goed kan saboteren ... maar daarover volgt nog eens een andere blog.

 

Ieders pad is uniek

Een andere belangrijke factor die vaak totaal buiten beschouwing wordt gelaten als het op manifestatie aankomt is iemand´s purpose en bijbehorende levenspad. Waarbij het allemaal draait om het grotere, hogere plan voor jouw leven. Stel dat jij in de wieg bent gelegd om andere mensen te helpen hun zielsbedrijf snel en succesvol te laten groeien. Dan is het natuurlijk niet zo gek dat je eigen succes op dat vlak niet uitblijft! Anders zou jij die rol niet kunnen vervullen en zo van (optimale) betekenis zijn. Alleen is dat nooit 1-op-1 overdraagbaar op iemand anders! Want diegene is niet alleen een ander persoon die heel anders ´werkt´, hij of zij kan ook een heel ander pad te belopen hebben. 
Misschien is het juist  wel de bedoeling, in het grotere geheel bezien dus, dat het bij jou helemaal niet zo soepel verloopt - of dat nu op liefdes-, werk- of gezondheidsgebied is bijvoorbeeld. Dat je al die moeilijke dingen door moet maken en 100x moet vallen .... Misschien is dat wel precies de weg die jouw ziel verkiest te lopen, zodat ze daar haar ervaringen en lessen uit kan trekken en zo kan groeien.

 

Levensthema´s

Wat ook telkens weer terugkomt, ook in mijn jarenlange werk met klanten, is dat werkelijk élk huisje zijn kruisje heeft, hoe (aantrekkelijk) het er van de buitenkant ook uitziet. We hebben allemaal minstens 1 levensgebied (zo niet meerdere) waarop we extra uitgedaagd worden door het leven, waarmee we blijven  worstelen op de een of andere manier .... óók de meest krachtige en succesvolle mensen dus! Die hebben net zo goed een ´failure history´, alleen zie je die meestal niet (op social media).
Bovendien zijn grote dromen en successen nooit overnacht gerealiseerd en de echte grote levensthema´s lossen al helemaal niet zomaar op door wat innerlijk werk te doen of een zelfontwikkelingscursus te volgen. Daar is vaak een heel leven voor nodig - of meerdere levens zelfs. Sorry to break the bad news .... al is dit toch ergens ook weer goed nieuws ;-)

 

 

Ik doe dit werk al heel lang, meer dan 25 jaar .... En als je mij nu vraagt: is het leven maakbaar? Dan zeg ik: jazeker! En is alles mogelijk? Ja! Absoluut. Maar dan dus wel met deze 2 kanttekeningen (noem het mitsen). Je moet het écht willen. En het allerbelangrijkste: je moet bereid zijn om het innerlijke werk te doen wat daarvoor nodig is. Steeds opnieuw. Want alleen dán kunnen al die beperkingen langzaam maar zeker wegvallen, oplossen …. en zo kun jij tot veel grotere hoogtes stijgen dan je nu nog voor mogelijk houdt!

 

Gepubliceerd op: 29 augustus 2023 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English