Hoe je jouw belemmerende overtuigingen kunt veranderen

We zijn allemaal geprogrammeerd

Gedachten kunnen heel makkelijk met je op de loop gaan, dat zul jij ook vast herkennen! Voor veel mensen is het lastig om grip te krijgen op hun eigen gedachten (patronen). Maar als je werkelijk iets wil veranderen in je leven dan zul je verder moeten kijken dan je gedachten en een dieper niveau aanboren: dat van je overtuigingen
We worden namelijk allemaal geleid door bepaalde overtuigingen die we gaandeweg hebben opgedaan, vaak al in onze vroege jeugd. Deze overtuigingen kun je zien als een soort ingesleten ´waarheden´: ze geven weer wat jij diep van binnen gelooft over jezelf en het leven, wat jij als waarheid bent gaan bestempelen op basis van je levenservaringen. Overtuigingen zijn krachtig en liggen vaak stevig verankerd, op onbewust niveau. Je kunt het zien als een soort programmeringen. En het zijn juist deze programmeringen die heel veel invloed uitoefenen op je gedachten, je gevoelens en je gedrag - en daarmee ook op jouw levensweg. Vaak zonder dat je het doorhebt dus .... of misschien heb je wel iets in de gaten, maar geen idee hoe je dit kunt veranderen in jezelf. Dan is deze blog zéker voor jou! :-)

   

 

Dit is hoe bepalend overtuigingen kunnen zijn

Maar eerst nog iets meer over overtuigingen zelf. Die vormen een belangrijk onderdeel van je mindset. Overtuigingen kunnen zowel positief als negatief zijn en op allerlei aspecten van het leven betrekking hebben, zelfs op het leven zelf. Denk maar eens aan ´Het leven is zwaar´, versus ´Het leven is een feestje´ .... Je kunt je voorstellen dat iemand die de positieve overtuiging heeft een stuk prettiger door het leven zal gaan dan degene met de negatieve variant! 
Een remmende ofwel beperkende overtuiging die niet wordt aangepakt kan voor een hoop lijden zorgen en ook nog eens blokkerend werken bij de realisatie van jouw doelen of verlangens --> iets wat in dit manifestatie-blog ook aan bod komt. Terwijl een positieve, helpende overtuiging je juist vleugels geeft! Nog een voorbeeld wat dit illustreert. Stel dat jij ergens de (kern)overtuiging hebt: ´Ik ben het niet waard´. Dan kun je met alle macht proberen om je te richten op succes en overvloed (ontvangen), maar deze onbewuste overtuiging is toch echt sterker en zal altijd winnen .... tótdat jij de regie overneemt en die overtuiging in jezelf verandert dus! En wat je dan zult gaan ervaren is dat jouw buitenwereld vanzelf mee verandert, in lijn met jouw nieuwe positieve overtuiging. Pure magie, als je het mij vraagt! :-)

Het is gewoon niet waar!

Het transformeren van negatieve overtuigingen begint altijd met bewustwording. Alleen dan kun je er iets aan veranderen immers! Maar er zijn ook nog een paar andere redenen waarom je jouw eigen beperkende overtuigingen naar boven wil halen, ze in je bewustzijn wil brengen: namelijk om ze te kunnen onderzoeken op hun waarheidsgehalte. Waarbij de crux hem zit in dat woordje ´waarheid´. Want wij denken  wel dat onze eigen overtuigingen de waarheid zijn (daar zijn we immers van overtuigd), maar dat IS niet werkelijk zo. Hoe reëel ze misschien ook lijken, de meeste negatieve overtuigingen kloppen helemaal niet! Die ontdekking alléén al kan ervoor zorgen dat een bepaalde overtuiging zijn kracht (en macht over jou) verliest. Stel je eens voor: dat je een leven lang zou lijden onder iets wat niet eens WAAR blijkt te zijn (!!!) Daar moet je toch niet aan denken ....

 

 

Jezelf herprogrammeren in 8 stappen

Je hebt jouw bewustzijn óók nodig om uit de greep van die oude hinderlijke overtuiging(en) te kunnen komen en jezelf als het ware te herprogrammeren. Daarbij zou je deze stappen kunnen volgen:

1.  Probeer allereerst eens te identificeren welke negatieve overtuiging het nu precies is die jou belemmert op dit punt in je leven. Waar heb je vaker last van? Welke terugkerende gedachten zijn er bijvoorbeeld? Laten we het even toespitsen op ik-overtuigingen. Misschien herken je de volgende voorbeelden wel in jezelf (al zijn er natuurlijk veel meer)?

 • ´Ik kan het niet´
 • ´Ik ben niet goed (slim/knap/bijzonder/....) genoeg´
 • ´Ik moet alles onder controle houden´
 • ´Ik mag pas genieten als het werk gedaan is´
 • ´Ik mag niet boven het maaiveld uitsteken´
 • ´Ik mag geen fouten maken´
 • ´ik moet altijd rekening houden met anderen´
 • Of deze, die ik ook nog weleens tegenkom:´Ik kan niet veranderen´  (--> dat kun je dus wél, te beginnen met het aanpakken van precies deze overtuiging! ;-))

2.  Bij dit transformatieproces kan het helpen om te begrijpen waar de overtuiging oorspronkelijk vandaan komt. Hoe is ie ontstaan denk je? Wiens stem of boodschap hoor je hierin terug? Hint: het is niet je EIGEN stem .... en dat maakt dat deze overtuiging in wezen ook niet bij jou hoort. Daarom mag je deze nu loslaten, helen, transformeren

3.  Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd om in deze negatieve overtuiging over jezelf te geloven? Wat is de (secundaire) winst ervan geweest? Als jij bijvoorbeeld de overtuiging hebt ‘Ik mag niet falen’,  dan kan het heel goed zijn dat je ergens maar niet aan begint en dus ook je nek niet hoeft uit te steken of uit je comfortzone hoeft te komen ....

4.   Welke gedragingen die jij laat zien houden deze overtuiging nu nog in stand? Hieronder vallen ook de verhalen die je jezelf vertelt (over jezelf, in dit geval). Tijd voor een nieuw repertoire!

5.   Wat zou het je opleveren als je deze negatieve overtuiging niet meer zou hebben? Hoe zou jouw leven er dán uitzien? Wil je hem nu echt graag gaan loslaten, of toch nog niet helemaal misschien? Beiden zijn OK!

6.   Bij sommige mensen werkt het heel goed om tegenbewijzen te verzamelen en zo de geloofwaardigheid van de oude overtuiging aan te tasten. Kun jij misschien ook aantonen dat ie stiekem toch niet klopt?

7.   Formuleer nu een nieuwe, positieve overtuiging die jou ondersteunt (in plaats van ondermijnt). Heel belangrijk: deze nieuwe overtuiging moet goed voelen én hij moet geloofwaardig zijn! Dus niet van: ´Ik ben niet creatief´ naar ´Ik ben de nieuwe Picasso´ ;-) Dit is geen makkelijke stap, vooral omdat je vaak niet zomaar van ´Ik ben niet goed genoeg´ naar ´Ik ben goed genoeg´ kan gaan. Dat is dan een te grote stap die (nog) niet geaccepteerd wordt door jouw systeem. Maar misschien voelt ´Ik ben OK zoals ik ben´ wel goed voor je? Je mag echt helemaal jouw eigen woorden gebruiken trouwens. Zolang het maar resoneert!

8.   Zorg er vervolgens voor dat deze nieuwe overtuiging ook echt in kan slijten:

 • Door jezelf er dagelijks actief aan te herinneren en hem top-of-mind te houden. Zet hem bijvoorbeeld in je telefoon of laptop, gebruik post-its in huis, herhaal hem in gedachten, draag iets bij je als symbool in je broekzak, gebruik het in je ochtendritueel, of wat dan ook. Doe dit voor een periode van minimaal 4, maar nog liever 6 weken
 • Zorg dat het geen riedeltje wordt wat je afdraait, maar probeer de energie van jouw nieuwe overtuiging echt binnen te laten komen. Voel bijvoorbeeld maar eens wat het teweeg brengt in je lijf!
 • En het allerbelangrijkste punt: iedere keer wanneer je opmerkt dat je weer even denkt of handelt vanuit de oude negatieve overtuiging ´counter´ je dit door de nieuwe positieve overtuiging te herhalen voor jezelf - en het nieuwe gedrag te kiezen wat daarbij hoort!

 

 

Hulp nodig?

Nog wel even dit: als jij al decennialang rondloopt met die oude overtuiging, is dat natuurlijk niet overnacht uit je systeem hè .... Het is echt een kwestie van herhalen, herhalen - tot dat niet meer nodig is! :-) En geloof mij: zelfs hele hardnekkige, vastgeroeste overtuigingen die je al een leven lang bij je draagt en waarvan je dacht dat je er niet meer vanaf te brengen was kunnen écht veranderen. Aan jou de uitdaging .... maar ik help je natuurlijk graag. Dat kan ook persoonlijk. Stuur me gerust even een berichtje!

 

Gepubliceerd op: 15 september 2023 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English