Direct rust in je hoofd: 3 tips

In deze blog deel ik graag wat praktische tips over hoe je direct meer rust in je eigen hoofd kan creëren. Iets waar grote behoefte aan is merk ik. Ook tijdens mijn sessies met klanten is dit een thema wat vaak voorbijkomt. Ik ga verder trouwens niet in op alle mogelijke oorzaken van een overactief hoofd, want je zit op dit punt vast meer te wachten op een oplossing dan op een verklaring! :-)

De 3 tips die ik je ga geven zijn makkelijk toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Ze vragen weinig tijd en aandacht, maar zijn toch heel effectief. Bovendien merken andere mensen er niets van terwijl jij ze toepast (wel zo fijn, toch?) .... OK, hier komen ze:

 

 

1. Uitademen

Een druk hoofd is een teken van stress, in wat voor vorm dan ook. En wanneer je stress ervaart adem je meer in dan uit. Dat zorgt echter voor nog meer onrust, want op elke (overmatige) inademing wordt jouw autonome zenuwstelsel aangezwengeld. Daardoor blijf je steeds in de actiestand staan en je hoofd dus ook. Door bewust je uitademing te verlengen ten opzichte van je inademing, kalmeer je jouw systeem juist en kom je heel snel tot rust. Daarbij kun je bijvoorbeeld dit patroon volgen: 4 tellen in, 6-8 tellen uit, even wachten voor je weer inademt, 4 tellen in, enz. Supersimpel en heel effectief!

2. Gronden

Besteed aandacht aan je gronding. Gronden, oftewel aarden, helpt heel goed om uit je hoofd te komen en weer tot jezelf te komen. En nee, daar is niets ´zweverigs´ aan, integendeel! Je doet dit door je beide voeten stevig (terug) op de grond te zetten en even goed de connectie te voelen met de aarde en haar stabiliserende energie. Wanneer je een druk hoofd hebt is er teveel energie in dat gebied in omloop. Door te aarden/gronden kom je weer in balans, door te focussen op het onderste deel van je lichaam, het gebied rond je voeten dus. Dit is heel simpel om te doen en het kan al heel kort!

3. Voelen

Een hele andere insteek is deze. Als je merkt dat je gedachten maar blijven rondgaan in dezelfde kringetjes, neem dan even afstand en stel jezelf deze vraag: Wat wil ik op dit moment niet voelen? Dit brengt je meteen terug in het hier en nu, naar de essentie. We zetten ons gedachten-apparaat vaak (onbewust) in om bepaalde gevoelens niet te hoeven voelen. Zo hopen we iets ´rond´ te kunnen denken, zodat dat lastige gevoel verdwijnt. Maar de oplossing is nooit in je hoofd te vinden! Die zit hem juist in ruimte geven aan je gevoel .... en daarmee komt je hoofd ook weer tot rust.

Welke tip zou jij weleens willen gaan toepassen? Succes! En mocht je vragen hebben: laat het vooral weten. Je kunt me altijd even een berichtje sturen!

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op: 7 februari 2020 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English