Een nieuwe definitie van succes

Wat houdt het eigenlijk in om ´succesvol´ te zijn? Gaat het vooral over het behalen van doelen, of is er meer? En wat betekent succes voor jou persoonlijk?

 

Het effect van onze prestatiemaatschappij

Ik zie helaas nog veel te vaak dat succes gelijk wordt gesteld aan uiterlijke prestaties en verworvenheden, zoals een klim op de carrièreladder, een (groot) marktaandeel als bedrijf/ondernemer, een goed gevulde bankrekening, bepaalde bezittingen of iemand´s maatschappelijke status. Wat op zich niet zo gek is, want we leven nu eenmaal in een prestatiemaatschappij. Van jongs af aan worden we al gedrild op het behalen van (goede) resultaten, op school bijvoorbeeld, en wordt daar een waardeoordeel aan gekoppeld. Maar daarmee leren we ook af dat we al goed genoeg zijn zoals we zijn .... en dat we niet eerst nog van alles hoeven te bereiken om ons goed te kunnen voelen over ons leven en over onszelf.

Het kan heel lastig zijn om je eigenwaarde los te koppelen van je successen (en je failures)! Ook omdat het bereiken van doelen nu eenmaal goed voelt. Al gaat het in wezen nooit zozeer om het doel zelf, als wel om jouw reis daarnaartoe. Zoals een oud Chinees spreekwoord zegt: ´De weg is het doel´. Het echte doel, dus!

 

Waar succes in werkelijkheid van afhangt

Nu er een nieuw tijdperk lijkt te zijn aangebroken, is er wat mij betreft ook een herevaluatie van het begrip succes nodig. Hoe zou het zijn als we een andere definitie zouden gaan hanteren met zijn allen? Eentje waarbij het minder draait om wat je allemaal doet en hebt, maar vooral om wie je bent en hoe je leeft .... Waarin jouw succes - en dat van ieder ander - veel meer afhangt van dit soort vragen:

 • Hoe bewust leef ik eigenlijk?
 • Ben ik trouw aan mezelf?
 • Durf ik mezelf te laten zien zoals ik (echt) ben?
 • Maak ik werk van mijn zielsverlangens, mijn dromen, mijn missie?
 • Ga en sta ik voor mijn eigen innerlijke waarheid?
 • Doe ik waar ik blij van word, waar mijn hart van open gaat, elke dag weer?
 • Hoeveel vreugde en (zelf)liefde ervaar ik in mijn leven?
 • Hoe ga ik om met tegenslagen en mislukkingen?
 • Hoe (goed) voel ik me van dag tot dag?
 • Welk verschil maak ik voor andere mensen?
 • Geef ik het beste van mezelf?
 • Benut ik mijn volledige potentieel, mijn unieke talenten?
 • Neem ik de volledige verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven en welzijn op me? 
 • Heb ik de moed om mijn eigen shit op te lossen en mijn angsten in de ogen aan te kijken?
 • etc. etc.... but I think you get my drift ;-)

Deze vragen kun je als een leidraad gebruiken als je dat wil. Ze zetten in ieder geval de deur open naar de échte rijkdom en schatten die het leven jou te bieden heeft!

 

 

Het hamsterwiel

Succes behelst dus veel meer dan externe prestaties en het behalen van bepaalde doelen. Sterker nog: een waarlijk succesvol leven leiden heeft uiteindelijk weinig te maken met wat je al dan niet bereikt in de buitenwereld. Wat trouwens niet betekent dat je prestaties en creaties niet waardevol zijn! Integendeel, daar kan en mag je juist volop van genieten! Zolang je jezelf maar niet afhankelijk maakt van externe resultaten, op wat voor manier dan ook .... Want dat is een perfect recept voor (permanente) gevoelens van onrust en onvrede. Niet alleen omdat je in die dingen geen duurzame vervulling zult vinden. Maar ook omdat er altijd wel weer een volgend  doel is om te behalen .... en een volgende .... en een volgende. Voor je het weet zit je in een groot hamsterwiel wat maar door blijft draaien. En blijft wat je zoekt steeds buiten je bereik :-(

Tijd dus voor verandering! Hoe zou jouw  definitie van succes eruit komen te zien, lieve lezer? En wat zou jij daar graag in willen opnemen? Met andere woorden: wat is voor jou echt belangrijk als het aankomt op je eigen succes, of dat nu in professioneel of in persoonlijk opzicht is? Ik ben benieuwd! 

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op: 24 november 2020 - © Luminessenz

Wil jij ook graag meer waardevolle informatie en tips van mij ontvangen, direct in jouw inbox? Meld je dan nu aan voor gratis inspiratiemails!


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English