Een nieuwe definitie van succes

Het effect van onze prestatiemaatschappij

Wat betekenen ´succes´ en ´succesvol zijn´ eigenlijk? In dit bijzondere, nieuwe tijdperk hebben we wat mij betreft ook een nieuwe definitie van deze begrippen nodig. Eentje waarbij het minder draait om wat je allemaal doet en hebt, maar vooral om wie je bent en hoe je leeft.  Ik zie namelijk nog veel te vaak dat succes gelijk wordt gesteld aan uiterlijke prestaties en verworvenheden, zoals een klim op de carrièreladder, je marktaandeel als bedrijf/ondernemer, een goed gevulde bankrekening of andere bezittingen. Wat op zich niet zo gek is, want we leven nu eenmaal in een prestatiemaatschappij. Van jongs af aan worden we al gedrild op het behalen van (goede) resultaten, op school bijvoorbeeld, en wordt daar een waardeoordeel aan gekoppeld. Maar daarmee leren we helaas ook af dat we al goed genoeg zijn zoals we zijn en dat we niet eerst nog van alles hoeven te bereiken om ons goed te kunnen voelen (over ons leven en onszelf)!

Waar succes in werkelijkheid van afhangt

Ik vraag me af hoe het zou zijn als we een andere definitie van succes zouden gaan hanteren .... eentje die veel meer gaat over de binnenkant in plaats van de buitenkant. Die een appèl doet op de ware bron van vreugde en voldoening, op onze zielsessentie. Waarin jouw succes - en dat van ieder ander - veel meer afhangt van dit soort vragen:

 • Hoe bewust leef ik eigenlijk?
 • Ben ik trouw aan mezelf?
 • Durf ik mezelf te laten zien zoals ik écht ben?
 • Maak ik werk van mijn zielsverlangens, mijn dromen, mijn missie?
 • Ga en sta ik voor mijn eigen innerlijke waarheid?
 • Doe ik waar ik blij van word, waar mijn hart van open gaat, elke dag weer?
 • Hoeveel vreugde en (zelf)liefde ervaar ik in mijn leven?
 • Hoe (goed) voel ik me van dag tot dag?
 • Welk verschil maak ik voor andere mensen?
 • Geef ik het beste van mezelf?
 • Benut ik mijn volledige potentieel, mijn unieke talenten?
 • Neem ik de volledige verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven en welzijn op me? 
 • Heb ik de moed om mijn eigen ´shit´ op te lossen en mijn angsten in de ogen aan te kijken?
 • Etc.... but I think you get my drift! ;-)

 

 

Het hamsterwiel

Het is belangrijk om je bewust te worden van wat succes voor jou persoonlijk betekent. Maar als je duurzame vervulling wil ervaren is het nog veel belangrijker om je te realiseren dat een succesvol leven uiteindelijk weinig te maken heeft met wat je allemaal bereikt in de buitenwereld. Wat niet betekent dat je prestaties en creaties niet waardevol zijn, integendeel! Daar kan en mag je juist volop van genieten! Dat is ook de bedoeling en daar is niets mis mee. Zolang je jezelf maar niet afhankelijk maakt van externe resultaten, op wat voor manier dan ook. Want dat is een perfect recept voor (permanente) gevoelens van onrust en onvrede. Niet alleen omdat je het in die dingen niet zult vinden. Maar ook omdat er altijd weer een volgend  doel is om te behalen .... en zo kom je gemakkelijk in een hamsterwiel terecht en blijft wat je zoekt steeds buiten bereik. Herkenbaar?

Tijd dus voor verandering! Wat zou jij graag willen opnemen in jouw  (nieuwe) definitie van succes? Ik ben benieuwd!

 

Gepubliceerd op: 24 november 2020 - © Luminessenz

Wil jij ook graag meer waardevolle informatie en tips van mij ontvangen, direct in jouw inbox? Meld je dan nu aan voor gratis inspiratiemailsAls bonus krijg je mijn minicursus On Purpose kado!


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English