Hoe je kunt toveren met tijd


Waar blijft de tijd?

Heb jij ook weleens het gevoel dat het allemaal steeds sneller gaat tegenwoordig? Dat de tijd echt voorbij lijkt te vliegen? Een beetje een cliché misschien, maar toch. Op de een of andere manier ligt het afgelopen decennium ´opeens´ achter me .... terwijl ik nu juist van het bewust leven ben en als het goed is dus niet heb zitten slapen :-) Binnenkort heb ik ook een paar concerten. En ik realiseerde me met een lichte schok dat ik beide bands voor het laatst 25 jaar geleden live heb gezien (ik bedoel: 25 jáár!!). Dat voelt dus niet zo. En ik weet niet of dat gunstig is of niet ....

 

Tijd (nood) bestaat niet ....

Wat ik wel weet is dat er verschillende dingen aan de hand zijn met het fenomeen ´tijd´. Of eigenlijk: met de relatie die wij met tijd hebben. Ten eerste maken we het vaak heel echt, bijvoorbeeld. Tijd lijkt iets te zijn wat vaststaat en wat zich buiten onze invloedssfeer voltrekt. Maar dat is niet zo. We zijn géén slaaf van tijd. Het schijnt dat tijd zelfs niet eens bestaat! Dat het een construct is van onze menselijke denkgeest. Dat wil zeggen: lineaire tijd zoals wij die ervaren in onze 3D-wereld .... Interessant toch?

 

 

We projecteren ook van alles op tijd. Zo zitten veel mensen gevangen in de ´te weinig tijd´ modus. Wat uitgaat van een vermeend tekort aan tijd. Wat weer leidt tot een bepaald gevoel van urgentie, stress en/of frustratie omdat je niet toekomt aan dat wat je eigenlijk  had willen doen .... Ik hoor dit zinnetje ook vaak: ´Er zitten te weinig uren in een dag´ .... Maar we hebben toch echt allemaal dezelfde 24 uur tot onze beschikking! Het probleem is dus niet dat er te weinig tijd IS. Het probleem zit hem in wat jij verkiest (niet) te doen met die tijd. De keuzes die je hierin maakt zijn bepalend voor jouw persoonlijke effectiviteit. Maar net zo goed voor je dagelijkse levensgeluk.

 

Focus, focus, focus!

Onderstaande uitspraak is o zo waar .... Al zou je wat mij betreft het woordje focus ook kunnen vervangen door ´direction´:  We don´t lack time, we lack focus.

In tegenstelling tot wat vaak wordt voorgehouden, moet het er volgens mij alleen niet om gaan hoe je (nóg) meer kan doen in minder tijd. Wat essentieel is, is om met de juiste dingen  bezig te gaan. Met hetgeen jou een goed gevoel geeft. Wat dat dan ook is. En of het nu iets ´nuttigs´ is of niet .... Als jij er plezier aan beleeft ben je al geslaagd in je opzet! 
Maar het gaat er ook om dat je de juiste dingen op het juiste moment  doet. Een simpel voorbeeld waar ik zelf geregeld tegenaan loop, is dat ik me op dag X voorneem om op dag Y een nieuw blog te gaan schrijven voor dit platform. Soms lukt dat inderdaad prima, maar vaak ook niet. Omdat de energie die dag ergens anders naar uit gaat. Iets waar ik dan blijkbaar beter mijn aandacht (en dus mijn focus) op kan richten .... Als ik er dan tóch aan begin, dan duurt het een eeuwigheid voor ik zo´n blog af heb - als ik er überhaupt in slaag! Inmiddels weet ik heel goed dat ik het dan beter kan laten liggen. Om op een later, beter geschikt moment in een paar uurtjes een heel nieuw stuk op te leveren waar ik ook nog eens veel blijer mee ben!

>> Een word of advice in deze: wanneer jij merkt dat iets stroperig gaat, dat het niet wil of op een andere manier tegenzit: stop dan met wat je aan het doen bent. Ook al had je jezelf nog zo voorgenomen om het vandaag echt af te maken! Neem even pauze en probeer te voelen wat er (wel) van je gevraagd wordt op dit moment ....

 

Hoe je jouw relatie met tijd kan veranderen

Je kunt van alles doen om jouw persoonlijke effectiviteit (verder) te vergroten - en daar is online ook meer dan genoeg content over te vinden. Maar wist je ook dat je kunt toveren met tijd zélf? Dat je in zekere zin de tijd naar jouw hand kan zetten? Wanneer jij meer ruimte in jezelf gaat creëren, zal je relatie met tijd ook veranderen. Ruimte en tijd zijn namelijk met elkaar verbonden. 
Hoe doe je dat dan? Nou, stel jezelf bijvoorbeeld eens de vraag:

Voor welk deel van mijn leven (of: van mezelf) neem ik nu niet de volledige verantwoordelijkheid? 

Deze mooie vraag kan niet alleen helpen om meer inzicht te krijgen in je eigen wensen en behoeften, maar ook in waar jouw weerstand zit. In wat (nog) niet voldoende prioriTEIT heeft gekregen van jou. Want, let´s face it: ´Daar heb ik geen tijd voor´ is onzin .... Dat is een excuus. De eigenlijke betekenis van die zin is: ´Ik wil dit nu niet doen´. Wat ook helemaal OK is natuurlijk. Waar het om gaat is dat je je bewust(er) wordt van je eigen verantwoordelijkheid - en van je keuzevrijheid!

 

 

Vergeet time-management technieken

Als het over tijd gaat denk je waarschijnlijk al snel aan time-management technieken. Alleen helpen die vaak niet werkelijk. Omdat ze voorbijgaan aan de bron. En die bron, dat ben JIJ! Zodra jij jezelf een ander verhaal gaat vertellen over tijd, verandert jouw beleving ervan. Dan wordt het pas écht interessant .... en zul jij zomaar opeens, op magische wijze, meer tijd in je leven getoverd hebben! :-)
Daarbij is het zaak om zinnetjes als: ´Ik heb te weinig tijd´, ´Ik krijg het nooit af´, ´Ik kom te laat´ en dergelijke uit je gedachten c.q. je vocabulaire te schrappen. En juist te gaan affirmeren: ´Ik heb meer dan genoeg tijd voor wat ik wil doen vandaag´, ´Ik ben op tijd voor mijn afspraak´, etc. Ik noem maar even een paar voorbeelden hè .... gebruik vooral je eigen woorden. Combineer dat met vertrouwen dat het (je) inderdaad gaat lukken - en blijf dát uitzenden.

 

Ik ben heel benieuwd wat er voor jou verandert in je tijdsbeleving als je hier eenmaal mee gaat experimenteren! Laat je het me weten?

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op: 28 mei 2022 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English