Vrijheid / 2

Als je mij al langer volgt dan weet je dat er bepaalde onderwerpen zijn waar ik vaker over schrijf. Een van die onderwerpen is een thema wat mij als onvervalste free spirit na aan het hart ligt, namelijk: vrijheid! :-) Zolang als ik me kan herinneren voel ik ´em al: een sterke, niet-aflatende vrijheidsdrang .... en die heeft me ook altijd voortgedreven. In good times and in bad times.

Dat verlangen naar vrijheid: daarin ben ik natuurlijk bepaald niet uniek. Ik zie het ook bij mijn klanten. Ik durf ondertussen gerust te stellen dat vrijheid iets is wat we uiteindelijk allemáál willen - net als geluk. Maar hoe die vrijheid eruitziet in de praktijk: dat verschilt van persoon tot persoon. Zoals het volgende mooi illustreert.

Jij hebt vast ook weleens die heerlijke serie ´Ik Vertrek´ gezien .... Naast het respect wat ik heb voor het lef en doorzettingsvermogen van de deelnemers kan ik me soms ook echt verbazen over het heidense werk wat mensen zich op de hals halen. Zo was er ooit een stel in Frankrijk wat een totale bouwval met héél veel bloed, zweet en tranen uiteindelijk had weten om te toveren in een goedlopende B&B. Om het daar vervolgens nóg drukker mee te krijgen dan ze het al hadden in NL .... en dus waren ze bijna alleen nog maar aan het werk. Zij het dan dus wel in hun eigen toko. Mijn reactie: ´OMG, ik moet er niet aan denken!´ Zij jubelden: ´Het is hélemaal geweldig hier, die VRIJHEID die we nu hebben!!´ Zo zie je maar :-)

Het is dus belangrijk om te bepalen wat vrijheid voor jou persoonlijk betekent - en waar ´em dat in zit. Dan kun je er ook gericht iets mee gaan doen  -->  d.w.z.: het vertalen naar en implementeren in jouw leven. En zal het afgestemd voelen.

 

 

Zo is mijn eigen leven hier heel bewust op ingericht: op het ervaren van maximale vrijheid!! Wat ook werkelijk óveral in terugkomt: van mijn studiekeuze - psychologie - en de meest flexibele bijbaantjes tot al die avontuurlijke reizen die ik heb gemaakt (op de bonnefooi). Van het eigen baas zijn met alle vrijheid & vrije tijd tot het niet hebben van kinderen of een koophuis met hypotheek waar ik aan vastzit. Maar het zit hem ook in de kleine dingen: in spontaan kunnen afspreken met mensen, in plaats van leven naar een agenda bijvoorbeeld. In het bewust beperken van het gebruik - en daarmee ook vaak de afhankelijkheid - van mijn smartphone. En zo zijn er nog tig voorbeelden.... That´s me :-) Voor jou kan het natuurlijk heel anders zijn!

Maar wat blijft staan is dit. Als je meer vrijheid wil creëren voor jezelf, in welk opzicht dan ook, zul je, naast de moed, ook de bereidheid moeten hebben om keuzes te maken die daarmee in overeenstemming zijn. Keuzes voor jouw leven en werk die oncomfortabel kunnen voelen, omdat ze ingaan tegen je conditionering en tornen aan een (vals) gevoel van zekerheid. Keuzes die vaak ook nog eens afwijken van de norm en van wat het collectief doet. Maar die wel optimaal passen bij wie JIJ bent!

Hoe heb jij dit in praktijk gebracht in jouw leven? En welke keuzes maak jij hierin voor jezelf? Ik hoor graag jouw verhaal!

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op: 20 september 2022 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English