Geldkwesties: Hoe je jouw reis kunt financieren

Wat kost een wereldreis?

Er is zóveel te zeggen over geld, dat merk ik ook weer als ik dit blog schrijf .... En zoals zo vaak in het leven komt ook bij reizen de geldkwestie om de hoek kijken. Hoeveel geld heb je eigenlijk nodig om, laten we zeggen, een wereldreis te kunnen maken? Die vraag wordt (me) vaker gesteld, maar er is simpelweg geen eenduidig antwoord op te geven. Want het ligt er maar net aan: hoe lang wil je weg, waarheen, hoe reis je het liefst, wat wil je allemaal doen en wat zou je eventueel bereid zijn om over te slaan? 
In eerste-wereld-landen - het grootste deel van Europa, Oceanië, Noord-Amerika e.a. - betaal je natuurlijk aanzienlijk meer dan in grote delen van Azië en Latijns-Amerika. Ook Afrika is over het algemeen bepaald niet zo goedkoop als je zou denken! Toch hoef je echt niet eerst een kapitaal te verzamelen om die ene grote reis - of een andere buitenland droom - te kunnen verwezenlijken.

 

 

Om het even wat concreter te maken: mijn eigen reis van 6 maanden door Azië en Zuidoost-Europa kostte tegen de 20.000 euro, voor 2 personen. Dat bedrag is all-in: niet alleen alle uitgaven ter plaatse, maar ook álle mogelijke kosten vooraf (van vaccinaties tot aan een mooi dagboek). Dit had nog een stuk goedkoper gekund trouwens .... maar ja, op een gegeven moment wordt je reisstijl toch wat meer mid-range dan low-budget hè? Plus: er kwamen vrij veel vluchten aan te pas in Azië. Dat is iets wat ik normaal zo min mogelijk doe op reis, alleen kom je dan weer zo moeilijk op de Filipijnen en in Zuid-Korea :-)

 

Waarom kiezen zo belangrijk is

Iets verderop geef ik je graag wat ideeën mee om alvast te kunnen (be)sparen en zo jouw reis makkelijker te financieren. Maar ik wil het eerst graag over iets heel anders hebben dan geld. Iets wat een fundamenteel verschil maakt als het op manifestatie en creatie aankomt. Het begint namelijk allemaal met het nemen van een besluit: DIT is wat ik wil! Of liever nog: dit is wat ik GA DOEN. De meeste mensen komen niet tot dit punt en blijven in de welbekende fantaseer-fase hangen, vaak een heel leven lang. En het punt is: zolang je niet kiest en de knoop niet doorhakt, kan er ook niets shiften (energetisch bezien) en in beweging komen. Onderschat de kracht hiervan niet!

 

 

Hulp vanuit het Universum

Nog iets anders heel krachtigs is dit: als dat wat jij wil echt vanuit je hart en ziel komt, dan zal het leven je daar vervolgens op allerlei manieren bij helpen en in ondersteunen. Hoe mooi is dat?? Om een voorbeeld te geven: een paar maanden voor een van mijn lange reizen moest onze auto naar de garage voor de jaarlijkse keuring. De onaangename uitkomst: zo´n 2000 euro aan noodzakelijke reparaties. Een flink bedrag, in reistermen. But the Universe works in mysterious (and wonderful) ways! Later die maand kon ik mijn ogen bijna niet geloven toen ik volkomen onverwacht een teruggave van de Belastingdienst kreeg voor iets van járen terug. Voor een bedrag van .... je raadt het al .... precies die 2000 euro (!!)

 

Wat je nu kunt doen

Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om (meer) geld te genereren. Bij deze alvast een paar dingen die je zou kunnen doen:

 • Met stip op 1: bewust consumeren. Dat is een van de meest laagdrempelige items in deze lijst en het is bovendien iets waar je nu meteen mee kan beginnen. Loop eens kritisch je eigen uitgavenpatroon na. Word je (echt) blij van die aanko(o)p(en)? Heb je het nodig? Kan het goedkoper, terwijl je niet inlevert op kwaliteit? Kun je misschien ook zonder? Doe dat ook met je abonnementen en verzekeringen. Ik heb zelf alleen het hoognodige verzekerd: zorg, inboedel en reizen natuurlijk. In wezen heeft een mens echt maar weinig nodig! Slim inkopen valt hier ook onder: check aanbiedingen, deals, vergelijk prijzen (waarom meer betalen als het elders goedkoper is?), doe weekboodschappen e.d. Zo heb ik door de jaren heen op een eenvoudige manier al duizenden euro´s weten vrij te maken, zónder in te leveren op plezier of comfort. Dat zijn toch weer heel wat vliegtickets! Ik doe dit dus niet omdat het moet, maar omdat ik het LEUK vind (het wordt echt een soort sport) .... 
  Heel belangrijk: je moet nooit het gevoel krijgen dat je iets moet laten. Het gaat erom bewust te kiezen en kritisch(er) te kijken naar waar je je geld aan uit geeft. Maar ook om wat je überhaupt nog bereid  bent te betalen voor iets. Dat is sowieso een goed idee in deze dure tijden!
 • Verkoop of verhuur alles wat je niet meer wil of (weinig) nodig hebt
 • Monetize je hobby of iets anders wat je leuk vindt om te doen
 • Zoek een baan met een hoger salaris - of vraag zelf om promotie als je voelt dat dat klopt in jouw situatie. Voor de mensen met een eigen bedrijf: stel een helder financieel doel en zet extra in op je (marketing en) sales
 • Als je een flexibel werkverleden hebt en bij meerdere pensioenaanbieders een potje hebt opgebouwd, kijk dan eens of het mogelijk is om dat pensioen af te kopen
 • Vergeet niet je recht op toeslagen te checken (van de afgelopen 5 jaar). Aan zorgtoeslag bijvoorbeeld blijft elk jaar weer een groot bedrag liggen bij de Belastingdienst
 • Neem sowieso een goede accountant, die verdient zich geheid snel terug!
 • Ga beleggen - indexbeleggen bijvoorbeeld is ideaal als je verder geen verstand hebt van of interesse in de financiële markt
 • Stel maandelijks automatisch sparen in of ga werken met potjes/spaardoelen
 • Zoek een bank met een hogere spaarrente, in NL of daarbuiten
 • Heb je nog ergens waarde- of kortingsbonnen liggen? Of punten verzameld? Vergeet die ook niet in te wisselen! Ik betaal bijvoorbeeld nooit het volle pond als ik naar de (Pathe) bioscoop ga, maar schaf altijd eerst (gratis) een 50%-kortingsvoucher aan via de Rentepuntenwinkel van ING

 

 

Er is géén tekort!

Tegelijkertijd is het heel belangrijk dat je ook weer niet tevéél focust op besparen. Waarom niet? Omdat dat uiteindelijk nog steeds uitgaat van een bepaald tekort. Terwijl er bepaald GEEN tekort aan geld is in ons Universum! En: waar je je aandacht op richt groeit. Dus voor je het weet heb je jezelf onbewust voorzien van een tekort-mindset, of die in jezelf versterkt .... en het kan behoorlijk lastig zijn om die vervolgens weer om te buigen. 

Als je het een beetje slim aanpakt én aan jezelf werkt kan alles zomaar opeens in een stroomversnelling terechtkomen en jouw wens ook echt werkelijkheid gaan worden! Als je daar graag wat hulp bij wil dan kun je me altijd contacten - ik help je heel graag verder!

 

Gepubliceerd op: 17 augustus 2023 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English