Waar geluk (niet) te vinden is

Waarom zijn er zulke lange wachtlijsten bij hulpverleners in de GGZ? Waarom kampen zoveel mensen in Nederland met een burnout? Waarom zijn onze levens tegenwoordig overvol, maar lopen we niet over van geluk en levensvreugde?

 

Druk, druk, druk

Ik zie het uiteindelijk vooral als een kwestie van focus. In onze (prestatie)maatschappij ligt die focus veelal op de buitenkant, op de wereld om ons heen. De hoeveelheid externe prikkels die je (kunnen) verleiden en wegtrekken bij jezelf is natuurlijk ook exponentieel toegenomen in de afgelopen decennia. Denk alleen maar aan de continue informatiestromen op social media en internet. Het kan heel lastig zijn om je daarvan los te maken en je blik gericht te houden op dat wat er écht toe doet. 
Terwijl we in een moderne gemakseconomie leven waarin veel dingen aanzienlijk minder tijd kosten dan vroeger het geval was, zijn onze levens juist steeds complexer en drukker geworden. Of eigenlijk moet ik zeggen: we hebben het allemaal steeds drukker laten  worden. Zo valt het me in Nederland altijd weer op hoeveel mensen naar hun (volle) agenda leven .... iets wat hier in Spanje heel anders ligt! Het is dus ook een kwestie van welke keuzes je maakt.

 

Doen versus Zijn

Als je steeds zo druk bent in de buitenwereld, hoeveel aandacht is er dan eigenlijk nog (over) voor jouw eigen binnenwereld? En waarom is dat zo belangrijk? Dat heeft te maken met het volgende. Wat we ergens heel diep van binnen misschien nog wel weten maar blijkbaar toch zijn vergeten, is dat geluk uitsluitend in onszelf te vinden is. En dus niet ergens in de buitenwereld. Ook al doe je in die buitenwereld nog zulke mooie dingen! Je gaat het ook niet in andere mensen vinden. Zelfs niet in je eigen partner of kinderen ....
Je kunt natuurlijk wel dingen doen die je gelukkig(er) maken, maar je kunt jezelf en jouw geluk nooit vinden in al dat ´doen´. Althans: niet het soort geluk wat ook echt standhoudt, in plaats van zo weer te vervliegen. Want dat zit hem uiteindelijk veel meer in ´zijn´! En als je aan dat laatste geen prioriteit geeft, is het niet zo gek dat je op een gegeven moment merkt dat je af bent gedreven van jezelf. Dat je niet goed (meer) in contact staat met je eigen essentie en kracht.

 

 

Sleutelen aan de buitenkant

Eigenlijk zoeken we ons heil dus structureel op de verkeerde plekken. We kijken er in feite overheen. Het lijkt bijna een kosmische klucht! :-) Je eigen geluk buiten jezelf zoeken kan zich op allerlei verschillende manieren uiten. Even een voorbeeld van iets wat ik vaker ben tegengekomen, ook bij mijn klanten. Als jij je niet happy voelt, heb je waarschijnlijk de neiging om te gaan zitten morrelen aan jouw fysieke realiteit. Een verandering aan de buitenkant gaat het probleem oplossen, althans dat denk en hoop je:  ‘Als ik maar eenmaal X doe of Y heb, dan zal ik (wel) gelukkig zijn’.  Maar dat is toch echt een illusie, helaas .... Stel dat je wisselt van baan bijvoorbeeld, terwijl je diep van binnen eigenlijk iets anders wil - maar je daar misschien nog niet echt naar durft te luisteren of te handelen. Dan is het heel goed mogelijk dat het inderdaad een tijdje beter gaat op je nieuwe stek omdat je weer wat nieuwe impulsen krijgt, maar in de ondertoon verandert verder niks. Het verlangen of het probleem wat je ervaart blijft ook gewoon bestaan. Zo’n ingreep is uiteindelijk dus niets meer dan een bliksemafleider. Mijn punt is: zolang er niet iets aan jouw eigen bewustzijn verandert, gaat een verandering aan de buitenkant het verschil ook niet maken voor jou. En dan is de kans ook nog eens heel groot dat je al snel wéér op zoek kunt naar iets anders ....

 

Het belang van innerlijk werk

Dit is een van de redenen waarom met jezelf aan de slag gaan zo ontzettend belangrijk is! En dan dus niet als sluitstuk, wanneer je nog wat tijd over hebt in je agenda ;-) Door bewustwording kun je sprongen maken die jou daadwerkelijk dichterbij jouw geluk gaan brengen. Ik schrijf er nog veel meer over in dit blog: 7 belangrijke redenen om je bewustzijn te verhogen.

Dit innerlijke werk is precies waar ik me al meer dan 25 jaar mee bezig hou, zowel in professioneel als persoonlijk opzicht. Ik heb inmiddels vele mensen mogen helpen om een (nog) mooier leven te creëren voor zichzelf! Zou jij dit ook graag willen? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ontdek dan hier de verschillende manieren waarop ik jou persoonlijk verder kan helpen!

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op: 28 oktober 2019 - © Luminessenz

 

Ja, ik wil ook graag gratis inspiratiemails ontvangen vol met waardevolle informatie, inspiratie, tips & tricks!


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English