Waar geluk (niet) te vinden is

Waarom zijn er zulke lange wachtlijsten bij hulpverleners in de GGZ? Waarom kampen zoveel mensen in Nederland met een burnout? Waarom zijn onze levens tegenwoordig overvol, maar lopen we niet over van geluk en levensvreugde?

Druk, druk, druk

Ik zie het vooral als een kwestie van focus. In onze maatschappij ligt die veelal op de buitenkant, op de wereld om ons heen. De hoeveelheid externe prikkels die je (kunnen) verleiden en wegtrekken bij jezelf is natuurlijk exponentieel toegenomen in de afgelopen decennia. Denk alleen maar aan de continue informatiestromen op social media en internet. Onze levens zijn steeds complexer en drukker geworden. Of eigenlijk moet ik zeggen: we hebben het allemaal steeds drukker laten  worden. Zo valt het me in Nederland vaak op hoeveel mensen naar hun (volle) agenda leven .... iets wat hier in Spanje heel anders ligt!

Doen versus Zijn

Maar als je steeds zo druk bent in de buitenwereld, hoeveel aandacht is er dan eigenlijk nog (over) voor jouw eigen binnenwereld? En waarom is dat zo belangrijk? Wat we ergens heel diep van binnen misschien nog wel weten maar toch zijn vergeten, is dat geluk uitsluitend IN onszelf te vinden is. Niet ergens in de buitenwereld dus .... zelfs niet in je partner of kinderen! 
Toch lijkt wat we tegenwoordig allemaal doen  belangrijker te zijn geworden dan wie we zijn.  En als je aan dat laatste geen prioriteit geeft, is het niet zo gek dat je op een gegeven moment merkt dat je af bent gedreven van jezelf. Dat je niet goed (meer) in contact staat met je eigen essentie en kracht.

 

 

Sleutelen aan de buitenkant

Je eigen geluk buiten jezelf zoeken kan zich op allerlei verschillende manieren uiten. Een voorbeeld. Als jij je niet happy voelt, heb je waarschijnlijk al snel de neiging om te gaan morrelen aan jouw fysieke realiteit. Een verandering aan de buitenkant gaat het probleem oplossen, althans dat denk je:  ‘Als ik maar eenmaal X doe of Y heb, dan zal ik (wel) gelukkig zijn’.  Maar dat is echt een illusie. Zo’n ingreep is slechts een bliksemafleider. Wisselen van baan bijvoorbeeld, terwijl je diep van binnen eigenlijk iets anders wil. Misschien gaat het inderdaad een tijdje beter op je nieuwe stek omdat je weer wat nieuwe impulsen krijgt, maar in de ondertoon verandert verder niks. Zolang er niet iets aan jouw eigen bewustzijn verandert, maakt een verandering aan de buitenkant ook niet uit. Het verlangen of het probleem wat je ervaart blijft dan gewoon bestaan. En dus kun jij al snel wéér op zoek :-(

Het belang van innerlijk werk

Door bewustzijnsontwikkeling kun je sprongen maken die jou daadwerkelijk dichterbij jouw geluk brengen - en openbaren zich opeens hele andere mogelijkheden! Daarom is met jezelf aan de slag gaan ook zo ontzettend belangrijk .... en dan dus niet als sluitstuk, wanneer je nog wat tijd over hebt in je agenda ;-) Ik schrijf er nog veel meer over in dit blog: 7 belangrijke redenen om je bewustzijn te verhogen.

Dit innerlijke werk is precies waar ik me al meer dan 25 jaar mee bezig hou, zowel in professioneel als persoonlijk opzicht. Ik heb inmiddels vele mensen mogen helpen om bewuster te worden, hun eigen potentieel te (her)ontdekken en een leven te creëren vol vreugde, vrijheid en voldoening! 

Zou jij dit ook graag willen? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Er zijn verschillende manieren waarop ik jou persoonlijk verder kan helpen ....

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op: 28 oktober 2019 - © Luminessenz

 

Ja, ik wil ook graag gratis inspiratiemails ontvangen vol met waardevolle informatie, inspiratie, tips & tricks!


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English