15 items die het verschil maken tijdens een backpackreis

Wat moet je nou eigenlijk allemaal meenemen als je gaat backpacken? Want er zijn 1001 dingen waar je aan kunt denken .... Sommige daarvan zijn essentieel: zonder wereldstekker, creditcard of malariatabletten ben je op bepaalde plekken echt de sjaak. Andere dingen (zoals een poncho) zijn vooral handig, weer andere onnodig of overbodig. Wat in welke categorie valt, daarover verschillen de meningen uiteraard!

Voor mij zijn een aantal reisitems echt onmisbaar. Die gaan dus ALTIJD in de koffer (eh, in mijn backpack bedoel ik ;-)) Niet alleen omdat ze hun nut meer dan eens bewezen hebben, maar vooral ook omdat ze echt het verschil hebben gemaakt op reis! Dit zijn ze:

 

Flightbag, mét slotje

Eerlijk is eerlijk: ik heb er ook de nodige reisjaren opzitten zónder flightbag .... maar ik zou nu nooit meer zonder willen! Het gebruik van een flightbag heeft veel voordelen. In de eerste plaats beschermt het je backpack tegen allerlei vuil en viezigheid van buitenaf. Laadruimtes van bussen bijvoorbeeld zijn niet bepaald de schoonste plekken .... en toen er onderweg in Albanië zure melk was gaan lekken door de hele bus hoefde ik daarna gelukkig alleen mijn flightbag te wassen en niet mijn hele tas :-)
Ga je vliegen, dan is je backpack in een flightbag stoppen ook veiliger. Ik hoorde ooit van een stewardess dat backpacks door hun hengsels en banden weleens ergens achter blijven hangen. Toch lullig als je tas niet aankomt .... Maar veel belangrijker dan dat: een dichtgeritste flightbag mét slotje voorkomt dat er iets uit je tas kan worden gehaald (of nog erger: dat er iets in wordt gestopt). Daarbij is er altijd nog wel wat ruimte over in een flightbag waar je losse spullen - zoals een jas bijvoorbeeld - in kan stoppen. Hoef je die zelf niet meer mee te slepen.

 

Moneybelt

Niet elke reiziger gebruikt er een en je gaat hem ook zeker niet overal ter wereld nodig hebben, maar voor mij is de good old moneybelt toch echt niet weg te denken uit het reisrepertoire! Als je er een draagt onder je kleding loop je niet teveel te koop met je cash (en andere valuables). En het maakt het voor eventuele grijpgrage handen natuurlijk ook een stuk lastiger om daarbij te komen. Als ik destijds geen moneybelt had gedragen was degene die mij probeerde te bestelen in een Indiase trein daar ook daadwerkelijk in geslaagd!
Wel handig om daarnaast ook een gewoon portemonneetje mee te nemen, zodat je overal makkelijk kan betalen en niet steeds je moneybelt hoeft op te vissen van onder je kleding vandaan.

 

Een fleece

Ik kan echt niet zonder een fleece vest, zeker niet op reis! Het handige van een fleece is dat ie lekker warm is, maar nooit té warm. Dat maakt hem dus niet alleen geschikt voor koude, maar ook voor warmere gebieden. En natuurlijk voor al die bus-, trein- en vliegreizen. Voor mij doet ie ook vaak dienst als vervanger voor een jas, die ik het liefste thuislaat als het even kan.

 

 

Kopie (en/of scan) van je paspoort

Ik maak nooit een verre reis zonder een kopie van mijn paspoort op zak. Of beter nog: een scan én een kopie. Bij het huren van een scooter bijvoorbeeld accepteren ze nog weleens een kopie van je paspoort, in plaats van dat je de echte moet achterlaten als onderpand. Also comes in handy bij het (onderweg) aanvragen van een visum of permit. En het laatste scenario is niet iets waar je vanuit wil gaan, maar uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het hebben van een paspoortkopie ook alle verschil maakt bij het dealen met lokale officiële instanties (zoals een ambassade of politiebureau) naar aanleiding van verlies of diefstal van datzelfde paspoort ....

 

Extra geheugenkaarten + camera-accu´s

(Bij dit item ga ik er even vanuit dat je een aparte camera gebruikt en niet alles met je telefoon fotografeert) Ik maak er een punt van om altijd meer dan genoeg (opgeladen) accu´s en geheugenkaarten mee te nemen. That´s right: meer  dan genoeg .... Een accu kan namelijk nog weleens dienst weigeren of snel leeglopen, op grote hoogte of bij forse kou bijvoorbeeld. Zo hoef ik me nooit meer af te vragen of ik wel genoeg foto- en accu-capaciteit bij me heb en kan ik naar hartenlust al die mooie plaatjes (blijven) schieten. Want niets is zo irritant als een lege accu of een volle geheugenkaart tijdens een betoverende reiservaring die je gewoon moet - maar dus niet kan - vastleggen! Wat mij gebeurde nét op dat unieke moment met een troep leeuwen in Namibië :-(

 

Dollars of euro´s als back-up

Ik pin altijd op locatie en bestel nooit vreemde valuta vooraf. Wel neem ik daarnaast (afhankelijk van mijn bestemming) cash mee als back-up, in de vorm van Amerikaanse dollars en/of euro´s. Want je kunt wel willen  pinnen, maar soms loopt het net even anders .... Zo is het me al vaker overkomen dat er geen (geschikte) ATM in de buurt was, de pinautomaat leeg was, kapot of alleen hele kleine bedragen per keer uitspuwde. Ook is mijn pinpas om onduidelijke redenen weleens geweigerd, terwijl die van mijn man wel gewoon werkte - en andersom (we hebben een andere NL´se bank). 
Soms is het ook gewoon makkelijker of zelfs voordeliger om een groter bedrag te betalen in dollars of euro´s, zeker in bepaalde landen.

 

Gedownloade gebiedskaarten

Wij downloaden via Google Maps vrijwel altijd lokale kaarten van de plekken en gebieden waar we naartoe gaan. Ideaal voor offline gebruik en navigeren! Zo heb je voortaan geen stress meer omdat je niet weet waar je heen moet, je het niet kan vinden of de weg kwijt bent .... Het scheelt ook irritaties met je reisgenoot, om nog maar te zwijgen over hoge roamingkosten. Bovendien hoef je zo nooit extra te betalen voor een huurauto met navigatiesysteem!
Je kunt natuurlijk ook een lokale SIM-kaart kopen met internet-toegang, maar dat vind ik persoonlijk iets meer gedoe en ook niet per se nodig. Er is tegenwoordig immers op zoveel plekken wifi. Daarbij vind ik het juist fijn om op reis NIET continu verbonden te zijn en me helemaal vrij te voelen!

 

Multifunctionele (knoop)doek

Als er één ideaal, multifunctioneel item is wat het verschil maakt op reis is dit het wel wat mij betreft: de sarong of knoopdoek. Zó ontzettend handig! Hij is lichtgewicht en neemt nauwelijks ruimte in. En hij is overal te koop, niet alleen hier in NL maar vast ook op jouw bestemming zelf. Te gebruiken als strand-, bad- en bedlaken. Als kledingstuk. Als lichaamsbedekking of hoofddoek in tempels en kerken. Ik heb er zelfs weleens een knapzak van gemaakt. Maar hij is pas echt onmisbaar als sjaal of ´deken´ in koude bussen met airconditioning - waar ze in delen van Azië en Latijns-Amerika zo dol op zijn!

 

Maagzuur- en diarreeremmers

Ja, dit is dus een van die reisongemakken die elke globetrotter kent: (reizigers)diarree .... Het hoort er gewoon bij helaas. En het is onvermijdelijk: vroeg of laat treft het je. Naast het fysieke ongemak wat dat oplevert is het met name erg onhandig. Vooral op (lange) reisdagen! Ik ben normaal niet zo van de medicatie en laat het mijn lichaam liever zelf oplossen .... maar ik kan me niet voorstellen waar ik was geweest zonder loperamide. Het heeft mij (en mijn reisgenoten) al vaker uit de brand geholpen. Het legt immers de hele boel stil (heb je daar ook meteen geen zorgen meer over!). O ja, en die andere remmers zijn een gamechanger als je, net als ik, gevoelig bent voor pittig, zuur en/of vet eten. Want als je maag van streek is, is het al snel minder genieten geblazen. En da´s zonde van die mooie reistijd!

 

 

Desinfecterende handgel

Je lichaam kan (en zal) reageren op ander eten, andere temperaturen en andere bacteriën. Koppel dat aan het gegeven dat er lang niet altijd zeep aanwezig is en er (in exotische oorden) vaak sprake is van gebrekkige hygiënische omstandigheden. Dan is het eigenlijk geen wonder dat je (buik)klachten kunt krijgen of ziek kunt worden. Sinds ik zo´n klein potje handgel meeneem op reis en het ook daadwerkelijk gebruik - voor ik ga eten bijvoorbeeld - heb ik eigenlijk zelden nog buikklachten .... en dat is geen toeval, als je het mij vraagt! Zie verder het vorige punt :-)

 

Oordoppen

Ik ben een makkelijke slaper, altijd geweest. Maar toch zijn oordoppen voor mij echt een essentieel reisitem. Fijn voor in het vliegtuig (kun je misschien zowaar nog slapen in de Economy Class!), maar pas echt onmisbaar op locatie. Niet alleen nuttig in slaapzalen en andere gedeelde faciliteiten, maar ook in privékamers zijn de muren vaak dun. 
Bovendien gelden in NL hele andere geluidsnormen dan in, laten we zeggen, een land als China. Tenzij je ervan houdt om wakker gehouden te worden door blaffende honden, kraaiende hanen, een veelvoud aan toeterende scooters, luide horeca of wat te enthousiaste buren, doe jij voortaan gewoon je oordoppen in en je slaapt overal heerlijk (doorheen)! Zeker als je van die wassen bolletjes gebruikt, dat laat echt niets door.

 

Ziplock zakjes

Simpel, maar geniaal: (hersluitbare) ziplock zakjes! Ook weer multi-functioneel. Nadat er ooit een keer een shampoo-fles was geëxplodeerd tijdens een vlucht en mijn hele toilettas een wasbeurt had gekregen gaat alles wat vervelend kan lekken mee in dit soort zakjes. Sowieso zijn ziplock zakjes handig tegen vocht (schade). Maar ook om eten in te bewaren. En om afval in mee te nemen. And then some .... Wedden dat je binnen no-time jouw eigen toepassing ontdekt?

 

Zakdoekjes

Ik gebruik echt nooit zakdoekjes in NL, maar op reis gaan ze altijd mee. Ongeacht wat voor soort trip ik ga maken en waarheen. Zakdoekjes zijn namelijk ideaal als nood-wc-papier. Want naar de wc moet je overal .... alleen is er soms geen wc. Maar nog vaker geen wc-papier. So always bring your own!

 

Noten- en fruitreepjes

Soms kom je ergens waar winkels en/of voedsel schaars zijn. Of het is er wel, maar niet (meer) open. Je hebt ook vast weleens meegemaakt dat je onderweg opeens onweerstaanbare trek krijgt! Of misschien wel een suikerdip :-( In dat soort situaties is het altijd handig om iets van (goed houdbaar) eten achter de hand te hebben. Zelf zwéér ik bij allerhande noten- en fruitreepjes - echt een lifesaver, ook op reis!

 

Een reisverzekering

Deze laatste zou eigenlijk op de eerste plek moeten staan. Lieve mensen, wat je ook doet, ga alsjeblieft NIET zonder reisverzekering op pad! Ik moet toegeven dat ik het zelf ook weleens heb gedaan, toen ik nog de helft jonger was, een aantal maanden naar India ging en me niet kon voorstellen dat mij iets zou kunnen overkomen (what was I thinking??) .... Maar goed, inmiddels weet ik dus beter. Ook al gebeurde er inderdaad niets op die reis, ik heb ondertussen genoeg buitenlandse ziekenhuizen van binnen gezien om nooit meer een dergelijk risico te nemen. Het hebben van een goede reisverzekering heeft me echt een boel ellende én geld bespaard! En dat wil ik ook graag voor jou.

 

Nou, dit waren ze dan: de reisitems waar ik echt niet zonder kan! Wat gaat er hoe dan ook in jouw  tas, lieve lezer?

 

Gepubliceerd op: 8 december 2023 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English