Welke items kun je gerust THUIS laten als je gaat backpacken?

Heb je dit andere blog al gelezen toevallig, met 15 reisitems die wat mij betreft onmisbaar zijn bij het maken van een backpackreis? Natuurlijk zijn er nog veel meer items die absoluut niet op jouw paklijst mogen ontbreken .... Maar je kunt er ook gerust een aantal schrappen die in de praktijk eerder overbodig zijn! Welke dat zijn lees je hier:

Complete (high-end) reis-outfits

Ik moet er stiekem altijd een beetje om lachen: van die reizigers die hélemaal uitgedost zijn in high-end merken als The North Face, Fjallraven en dergelijke .... Niet dat er iets mis is met die merken, helemaal niet, alleen heb je al die gear voor een doorsnee backpackreis meestal helemaal niet nodig! Of je moet langer in de wilde natuur verblijven of een speciaal avontuur gaan ondernemen, zoals het beklimmen van een berg bijvoorbeeld (ik noem maar wat hè) .... Maar anders kom je met iets als een fijne fleece al een heel eind. Die afritsbroek kun je dus ook gewoon vergeten ;-)

Taalgidsje en/of point-it boekje

Ik ben dus van de pre-internet reisgeneratie .... en toen was het nog handig om een taalgidsje en/of point-it boekje mee te nemen (je weet wel, met al die vermakelijke plaatjes erin waarnaar je kunt wijzen als je elkaars taal niet spreekt). Toch heb ik ze in de praktijk zelden tot nooit nodig gehad. Met wat handen- en voetenwerk kom je er altijd wel uit, is mijn ervaring! En met de intrede van de mobiele telefoon en vertaalapps vormen deze twee items al helemaal overbodig gewicht in je tas.

 

 

Naaisetje

Ga je echt die knoop aannaaien op reis? I didn´t think so .... Mijn advies: laat het lokaal repareren als het (item in kwestie) belangrijk genoeg voor je is. Koop ter plekke iets nieuws. Of doe wat ik altijd doe: gebruik duct-tape of superlijm. Aan het prille begin van een van mijn wereldreizen scheurde de band van mijn kleine rugzak, die ik op reis superveel gebruik. De superlijm uit de Filipijnse alleswinkel waar ik ´em vervolgens mee repareerde houdt het nu nog steeds!

Verrekijker

OK, helemaal nutteloos is een verrekijker natuurlijk niet .... Toch kan ik de keren op (minder dan) een hand tellen dat ik hem ook echt heb gebruikt op reis. Of überhaupt het gevoel heb gehad dat ik hem nodig had (gehad). Ik zou een verrekijker alleen aanraden als je veel wildlife verwacht tegen te komen, in delen van Afrika of in Costa Rica bijvoorbeeld. Als creatieve noodoplossing kun je altijd nog de zoomlens van je camera gebruiken - al kijkt dat natuurlijk wel wat minder rustig.

Nekkussentje

Heerlijk hoor, zo´n zacht nekkussen! Alleen neemt het nogal veel ruimte in. En die opblaasbare varianten vind ik dan weer vreselijk oncomfortabel. Je kan in plaats daarvan ook gewoon een trui/vest/doek oprollen en die als (nek)kussen gebruiken, doe ik ook altijd ....

Drinkbeker

Tenzij je gaat kamperen hoef je ook zeker geen drinkbeker mee te nemen. Die zijn er vaak wel op privékamers. En in (gedeelde) keukens van hostels en guesthouses is sowieso alles aanwezig. 
Nog een tip in dit verband: neem (houten) wegwerpbestek mee of koop het ter plekke. Het is lichtgewicht, supergoedkoop en handig om mee te eten, snijden, brood te smeren, noem maar op .... en dat wil je niet met je multitool hoeven doen.

Anti-muggenspul met DEET

Ik ga hier bewuster mee om sinds er ooit DEET-houdende lotion op mijn mp3-speler lekte en de hele coating eraf werd gevreten. Kun je nagaan wat het met je huid doet :-( Meteen maar even een disclaimer hierbij: ik zeg dus niet dat je per definitie geen DEET-houdend spul mee moet nemen. Zou ik zeker wél doen in bepaalde gevallen. Maar het is lang niet altijd en overal nodig. In sommige gebieden volstaan (al dan niet tropische) anti-muggen sprays, sticks en lotions zonder DEET ook prima. Doe vooral je eigen onderzoek, zou ik zeggen ...

Badhanddoek

Heel vroeger nam ik er nog weleens eentje mee, maar een badhanddoek kan eigenlijk echt niet meer als je gaat backpacken .... véél te zwaar en bulky! Vervang hem door de lichtgewicht doek uit dit blog. De welbekende sneldrogende reishanddoek is ook een goeie optie. Een wat grotere versie daarvan is nog steeds lekker compact.

Waterschoenen

Slippers also do the job .... in ieder geval tot aan de waterlijn. En wat is de kans dat je nu net in die zee-egel gaat staan?? Zie ook het punt hierna.

Duikbril en snorkel

Ten eerste zijn een duikbril en snorkel nogal onhandige items om mee te moeten slepen. En de vraag is ook of je ze wel zo intensief gaat gebruiken. Ervan uitgaande dat je niet voortdurend in de zee zult liggen, is dat het dan waard? Je kunt ze tenslotte ook altijd huren - en dat kan vrijwel overal waar interessante dingen in het water te vinden zijn!

 

 

Wasmiddel, touw en knijpers

De was doen op reis kan tijdrovend zijn. Terwijl je het lokaal vaak goedkoop kunt uitbesteden! Ik doe dan ook zelden meer een wasje in het buitenland, tenzij ik niets meer over heb of per se dat ene ding aan wil. Gebruik ik gewoon mijn shampoo of doucheschuim voor; geen apart wasmiddel nodig dus ... Accommodaties hebben nogal eens een waslijn of - rek. En zo niet, dan kan je het altijd wel ergens op- of overheen hangen. Kun je dat touw dus ook gerust thuislaten.

Serieuze wandelschoenen

Deze hoort eigenlijk ook een beetje bij het eerste punt. Laat ik vooropstellen dat goeie wandelschoenen superfijn kunnen zijn om (mee) te hebben! Maar eigenlijk heb je ze alleen nodig als je langere hikes of trekkingen gaat doen .... en dan is dat ook nog eens afhankelijk van het terrein en de weersomstandigheden aldaar. Ik doe zelf bijna alles op sneakers. En ik ben zelfs weleens op van die Chinese schoentjes een Oostenrijkse bergwand afgedaald (OK, dat was niet helemaal de bedoeling misschien, maar het ging evengoed prima). Ook een belangrijke overweging: bergschoenen nemen heel veel ruimte in en je wil ze op reisdagen niet steeds aan hoeven hebben, zeker niet in hele warme landen!

Alle mogelijke vaccinaties

Ik ben natuurlijk geen medicus en geef dus ook geen medisch advies. Bovendien is dit item een heel persoonlijk iets. Maar wat ik vaak zie is dat mensen zichzelf ´oververzekeren´. Een vaccinatie tegen rabiës bijvoorbeeld is heel duur, terwijl de kans dat je dat daadwerkelijk oploopt echt ontzettend klein is. Wat ook nog weleens vergeten wordt is dat er lokaal óók de nodige voorzieningen beschikbaar zijn in geval van nood (tenzij je je echt in een heel remote of onderontwikkeld gebied bevindt). Je wil natuurlijk geen onnodig risico lopen en zeker niet ten aanzien van je gezondheid! Zou ik zelf ook niet doen. Het is belangrijk om je verstand te laten spreken, maar daarnaast is het net zo belangrijk om bewuste, persoonlijke keuzes te maken die bij jou  passen en je niet teveel te laten leiden door (onwaarschijnlijke) angst-scenario´s. Wat trouwens ook meteen een mooi advies is voor jouw reis zelf!! :-)

Heb jij nog een mooie aanvulling voor deze lijst wellicht? Wat laat jij (voortaan) thuis? Ik ben heel benieuwd!

 

Gepubliceerd op: 12 december 2023 - © Luminessenz

 


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English